Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 23.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med nysnøflak i høyfjellet. Det kan gå våte løssnøskred i lavereliggende områder.

Skredfarevurdering

I høyfjellet vil snøvær og økende vind danne ferske flak, hovedsaklig i nordvestvendt terreng. Disse kan være lette å løse ut. Under ca. 1100 moh vil det komme nedbør som regn og dette kan gi våte løssnøskred i heng alle himmelretninger.

I nordsider høyt til fjells kan det finnes svakt lag av kantkorn, men det ventes at det skal svært mye til for å påvirke laget nå som det blir kaldere.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 22. april 2023

Snødekket varierer nå mye med høyde og himmelretning. Denne uken har det vært klarvær med nattefrost og høye dagtemperaturer hele uken. Dette gir smelteomvandlet snøoverflate som fryser til skare om natten. Skaren mykner i solhellinger og i lavere terreng utover dagen. I sørsider er hele snøpakken gjennomfuktet opp til ca. 1200 moh. I nordvendt terreng høyt til fjells er snøen tørr og lagdelt.

Det er observert rim og kantkorn under siste fokksnøflak, over 1000 moh i nord-nordvest-vendte leformasjoner. Utbredelsen er usikker.

Det finnes et godt utviklet kantkornlag dypere i snødekket rundt skarelag. Dette har det tidligere gått flere skred på. Siste observasjoner tyder på at dette laget nå er mindre aktivt, men må tas hensyn til hvis det blir enda varmere.

Torsdag gikk det mange våte løssnøskred der sola tok tak.

Lørdag ettermiddag meldes det om mye vann i snøen, ferske skred og drønn i snøen i Lærdal. I skjermet nordvendt terreng er det noen steder overflatekantkorn.

Fjellvær

Lørdag 22. april 2023

Oppholdsvær. Bris fra nord, endring til bris fra øst om kvelden. -7 °C til 5 °C på 1400 moh. Klarvær. Tilskyende lørdag kveld.

Søndag 23. april 2023

10-14 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til søndag. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS